Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Blander totalkapital og egenkapital

Det er gjort feil med finansieringen av investeringen. I driftsfasen inneholder budsjettet både renter og avdrag, slik at han altså budsjetterer kontantstrøm til egenkapitalen. I så fall må dette også gjelde for investeringsåret 2016 ved at låneopptaket godskrives investeringen. Slik det nå står, er budsjettet for totalkapitalen i år 2016, men for egenkapitalen i de andre årene (del 8.3 og 8.4).

Lånet ser ut til å være et annuitetslån med fem års løpetid. Uten å kjenne lånerenten kan vi ikke beregne eksakt hvor stort lånet er. Hvis rentesatsen eksempelvis er 8 %, finner vi lånet ved uttrykket

N10.1_losningsforslag 1.png

Dette gir en gjeldsandel på under 30 %. Det er lite sannsynlig (men ikke umulig) at en liten tekstilfabrikk kan finansiere mer enn 70 % av en investering som dette med eksisterende egenkapital. Antakeligvis er lånet større enn hva 30 % skulle tilsi. Ås har dessuten glemt å inkludere innfrielse av restlånet ved planperiodens slutt. Dette er for så vidt konsistent med at han heller ikke har inkludert låneopptaket i starten, men en feil rettes ikke opp av en annen feil.